Presentatie 2008

4e Poëten in het Vlaams Parlement

Met de ‘4e Poëten in het Vlaams Parlement’, op vrijdag 14 november 2008 werd verder gebouwd aan een jonge, maar originele traditie. Ze werd in 2002 ingezet met een poëziemanifestatie naar aanleiding van de opening van het ‘Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers’. Daarop volgden ook in 2004 en 2007 gelijkaardige poëziemanifestaties. Sindsdien zijn de dichters thuis in het Vlaams Parlement. Dat is een unicum, zo bijzonder dat het inspirerend werkt voor andere parlementen.
Vijf dichters, – drie Vlamingen (Bernard Dewulf, Luuk Gruwez en Bart Stouten) en twee Nederlanders (Marjoleine de Vos en Hagar Peeters) – lazen uit hun nieuwste werk voor. Het kamermuziekensemble Arco Baleno speelde werk van de componisten Dirk Brossé en Marc Matthys. En Wim Helsen, een grote vriend van de poëzie, las voor uit het nieuwste nummer van Het Liegend Konijn. Phara de Aguirre leidde de ‘4e Poëten in het Vlaams Parlement’ met vaste hand in goede banen en Jozef Deleu was opnieuw artistiek leider.
‘Poëten in het Vlaams Parlement’ is niet zonder symboliek. Dichters voeden en inspireren de taal. Voor ons het Nederlands. Het is plezierig vast te stellen dat poëzie en politiek in onze taal zo welluidend allitereren. Dat betekent echter niet dat er geen spanning bestaat tussen politiek en poëzie.
Poëten zijn per definitie partijlozen. Ze staan op hun strepen en huldigen het vrije woord in al zijn schakeringen. Hun taal is zelden in eenklank met de taal van de politici. En toch zijn ze zeer met elkaar verwant. Volksvertegenwoordigers hebben de opdracht op te komen voor de belangen van het volk . Zij moeten bepleiten, overtuigen, weerspreken en aanklagen. Zij zijn de stem van het volk, in al zijn verscheidenheid. Daarvoor is voor hen de beheersing van de eigen taal zo’n krachtig wapen.

Het Liegend Konijn 2008-1

Op zondag 6 april 2008 stelde Jozef Deleu het eerste nummer van de zesde jaargang van Het Liegend Konijn voor. Leonard Nolens, die aan dit nieuwe nummer meewerkte, las voor uit eigen werk. Het kamergezelschap Arco Baleno speelde parels uit het vroegromantische repertoire voor fluit en piano. Organisatie: Het Liegend Konijn, Vrijstaat-o, Uitgeverij A. Van Halewyck en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren..

Het Liegend Konijn 2008-2

Op zondag 26 oktober 2008 om 11.00 uur werd in het Stadsmuseum ’t Schippershof, Rijselstraat 77 te Menen het 2e nummer van jaargang 6 van Het Liegend Konijn voorgesteld.