Pers 2005

2005-1

  • Geen knipsels.

2005-2

  • “In het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn, dat zijn naam dankt aan Paul van Ostaijens diergaarde, staan aangrijpende maar ook schertsende verzen over het leven na de dood. (…) Op vragen naar ‘mogelijke inrichtingen van het hiernamaals’ antwoordde dichter Mark Boog in Het Liegend Konijn met een koude en ontnuchterende witte pagina, én het couplet:
    Dan wordt de eerste grap gemaakt,
    ergens wordt vergeten,
    het verdwijnen,
    zoveel later dan verwacht, begint.”
    (de Volkskrant, Paul Depondt, 20 januari 2006)
  • “Jozef Deleu vroeg een groot aantal dichters om hun persoonlijke visie op het hiernamaals, en de respons was tegelijk overweldigend en indrukwekkend. Sommige dichters plaatsen zich op een historisch perspectief, en evoceren het thema van het vagevuur, het heil en de verdoemenis; dat gebeurt in veel gevallen via een soort van afstandelijke ironie en via intertekstuele verwijzingen naar een grote religieuze traditie. Andere dichters daarentegen kiezen resoluut voor een eigentijdse visie. Ook bij hen biedt het thema de mogelijkheid om het hier-en-nu van de ervaring en het tijdelijke bestaan te relateren aan een ‘andere’ dimensie. In die zin is dit een lyriek die tegelijk kijkt naar vandaag, maar met de ogen gericht op morgen en overmogen. Enkele dichters vallen wel uit de toon,maar over het algemeen gaat het om voortreffelijke poëzie van meer dan vijftig bijzondere figuren uit onze letteren. Geen retrospectieve bloemlezing met klassiekers dus, maar net een anthologie van ‘nieuwe’ poëzie. Aanbevolen, ook als geschenk of voor de eigen bibliotheek.” (De Leeswolf, Prof. Dirk de Geest, 2006)
  • “Tegen veelvuldig lezen bestand zijn de gedichten in het hiernamaals-nummer van Het Liegend Konijn. (…) Er zijn fantasierijke uitspattingen bij met een groot schatkistgehalte, en veel tussenregelse ruimte waarin je alles wat er je ooit aan lievigheid beloofd werd in kunt leggen.” (De Contrabas, Herlinda Vekemans, 22 december 2005)
  • “Voor zeer veel verschillende smaken valt er zeer veel te genieten. (…) Met Hiernamaals heeft Deleu iets buiten-categoriaals weten te creëren: een thematisch gestuurde staalkaart hedendaagse poëzie, geen bundel maar een bundeling, geen nummer maar een unicum.”
    (Literair Nederland, Hiernamaals was ‘De dichtbundel van de week’ op http://www.literairnederland.nl, december 2005)
  • “Het Liegend Konijn is een bijzonder fijn poëzietijdschrift dat een breed beeld geeft van de Nederlandstalige poëzie. Het jongste nummer staat geheel in het teken van het hiernamaals. Zevenenvijftig dichters zoeken inzicht in het mysterie van de eindigheid.” (Feeling, Jelle van Riet, oktober 2005)
  • “Een halve eeuw aan dichters buigt zich dus over hiernamaals en schrijft vanuit de eigen visie, de eigen poëtica en in de eigen stijl korte of soms lange gedichten over het thema. Een thema dat dichters en niet-dichters bezighoudt sinds mensenheugnis.” (De Tijd, Marc Holthof, 29 oktober 2005)
  • “De poging om zichzelf te bekijken in het licht van de vergankelijkheid, zit duidelijk in Hiernamaals, het fascinerende themanummer van Het Liegend Konijn. Heel confronterend, zo’n bloemlezing van gedichten over dood,vergankelijkheid en wat er eventueel na komt. Een polyfonie van stemmen.” (De Morgen, Paul Demets, 26 oktober 2005)
  • ONDERZOEK Het Liegend Konijn is al voorwerp van wetenschappelijk onderzoek. “Dichter bij hiernamaals. Voorstellingen van hiernamaals in recente Nederlandse poëzie” is de titel van de masterscriptie van Thamar van Loon aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.