2017-1
- “Door de jaren heen is het tijdschrift een onmisbare stimulerende factor in het Vlaamse en Nederlandse poëzielandschap geworden en dat is vooral de verdienste van oprichter-hoofdredacteur Jozef Deleu.” (DBNL, Digitale Bibliotheek van de Nederlandse letteren, 3 juli 2017, link)
- “Veel dieren halen die leeftijd niet, laat staan tijdschriften die alleen aan poëzie zijn gewijd. Maar Het liegend konijn heeft de leeftijd van vijftien jaar bereikt. (…) Altijd weer valt er moois in te ontdekken. (…) Veel lekker vlees dus, voor weinig geld.” (De Morgen, In een notendop, 7 juni 2017)
- “Het Liegend Konijn is volstrekt autonoom. En eigenzinnig. Het bevat geen teksten over poëzie, de biografische gegevens die verstrekt worden zijn uiterst karig en het laat zich niet leiden door een in plaatstaal gevatte poëtica. Jozef Deleu doet niet aan het cultiveren van een dergelijk ‘groot gelijk’. Dat zit je verwondering maar in de weg, ontneemt je de mogelijkheid om ongelijk te hebben en bovendien veroordeelt het alle poëzie die niet binnen je poëticale grenzen valt tot de marge. Het blad spreekt alleen tot ons met de woorden van de dichters die…” (Awater, zomer 2017, Jeroen van Kan, interview p. 36-39, link site, link Facebook)
- “Het Liegend Konijn geeft onderhand een tijdsbeeld weer van de Nederlandstalige poëzie van de laatste anderhalve decennia. Fijn is het naast frisse poëten ook bekenden naar als nieuw naar voren komen met hun werk. (…) Een editie om hardop uit voor te dragen om vrouw en vriend te behagen.” (Literair Nederland, Ingrid van der Graaf, 29 mei 2017)
- “Er valt, kortom, weer veel te genieten. Zoals gebruikelijk is het niveau van het aanbod hoog: Deleu is een strenge poortwachter. Het liegend konijn bewijst telkenmale dat de poëzie, waarvoor in het huidige tijdsgewricht veel te weinig aandacht bestaat, in onze contreien springlevend is.” (De VVL-Boekhouding, mei 2017)
- “Het is opnieuw een aantrekkelijke, gevarieerde bundel geworden – ik word eentonig, maar in dit geval is dat helemaal niet erg.” (Meander, Hans Puper, 2017/4)
- “Sinds jaar en dag is het exclusieve poëzietijdschrift, de opstap voor vele (jonge) dichters naar een carrière in de poëzie. Het eerste nummer van dit kalenderjaar brengt weer een bonte mix van bekend en onbekend talent.” (Literair Nederland, Marijn Sikker, 30 maart 2017)
- “Ook nu weer is de oogst de rijk (181 gedichten) en divers: naast gevestigde waarden als Piet Gerbrandy, Luuk Gruwez, Esther Jansma, Erik Spinoy, K. Michel, Alfred Schaffer, Peter Holvoet-Hanssen, Miriam Van hee en Marjoleine de Vos staan dichters die nog maar één bundel uit hebben als Kira Wuck, Max Greyson, Lotte Dodion, Maartje Smits, Frank Keizer en Tijl Nuyts. En er zijn ook verrassingen bij als David Van Reybrouck, Bert Van Raemdonck en Iduna Paalman, die nog geen bundel publiceerden.” (Ons Erfdeel, 20 april 2017)
2017-2
- “Kortom, grasduinen in deze aflevering betekent fraaie dingen ontdekken: van Paul Bogaert en Anneke Brassinga, Rozalie Hirs of Maarten Inghels tot Onno Kosters en Bart van der Straeten, om maar enkele namen te noemen die mij uit dit volume bijzonder zijn bijgebleven. Wie meer wil weten of de literatuur vandaag of gewoonweg tuk is op verrassende, steengoede vindt in Jozef Deleu eens te meer de aangewezen gids. Zonder zijn passie was de poëzie zeker een stuk minder aanwezig, en die verarming kan onze cultuur best missen.” (MappaLibri, Dirk De Geest, december 2017)
- “Het Liegend Konijn 2017/2 voldoet weer aan al mijn verwachtingen. (…) Het gaat goed met de Nederlandstalige poëzie.” (Meander, Hans Puper, 2017/7)
- “Zo kan de lezer of lezeres de hedendaagse poëzie op de voet volgen. Bovendien blijft nu al, na de vijftiende jaargang en dus na zeker al dertig nummers, dat een oude nog levende Nederlandstalige dichter die nog nooit met één of meer gedichten in Het Liegend Konijn heeft gestaan bijna geen goede geniale dichter kan zijn. Ofwel om duistere redenen een nobele onbekende is gebleven.” (’t Pallieterke, Hendrik Carette, 19 oktober 2017)
Knipsels en media
[Best_Wordpress_Gallery id=”45″ gal_title=”pers 2017″]