Pers 2009

2009-1

  • “De zevende jaargang van Het Liegend Konijn is ingezet. Een getal dat de magie van de poëzie niet verbergt, maar net blijft verrassen. Poëtica’s schurken zich tegen elkaar, leeftijden ook: er is volop leven in het konijnenhok. Nieuw hoeft niet jong te zijn, want debutante Yerna Van Den Driessche werd zestig jaar geleden geboren. Geef mij vooral de gedichten van ouderdomsdeken Hubert van Herreweghen, 89, maar springlevend: “Hoe? / In de dans / ja, de kadans, / wordt het vers, / in de hielen, / in de voeten, / van de tenen / naar de knieën / wordt het menens, / ja, tot wens / toe, / wordt het mans.” Verder verkies ik de meeste van Johan de Boose, Sasja Janssen, Roland Jooris, Frank Koenegracht, Anton Korteweg, Joke van Leeuwen, Els Moors, Erwin Mortier, Mark van Tongele en Menno Wigman. Wilt u echt dat ik dat allemaal uit Het Liegend Konijn overschrijf ? Koop het zelf. Snel.” (De Morgen, Paul Demets, 13 mei 2009)
  • “Het Liegend Konijn rooft nieuwe, ongepubliceerde gedichten uit het nest van zowel bekende als onbekende dichters, en doet dit zonder omkaderend blabla. Hier worden geen sterren uitgedeeld, wordt geen op los zand opgetrokken pikorde in stand gehouden. In Het Liegend Konijn staan alle dichters in hun blote verzen.” (Knack, Philip Hoorne, 22 april 2009)
  • “Paaskonijn. Met een extra dik nummer gaat Het liegend konijn zijn zevende jaargang in. Onvermoeibaar zoekt Jozef Deleu naar goede Nederlandstalige gedichten en vindt ze in uiteenlopende verschijningsvormen. Zo bevat deze aflevering flink wat prozagedichten. Johan de Boose valt op, onder meer met een jazzy improvisatie over Israël. Humor en maatschappijkritiek gaan hand in hand bij Daniël Dee. Lichtvoetigere anekdotes draagt Anton Korteweg aan. Hij schrijft over het leven zoals het is op een Unesco-congres in Toscane. Inzet is het geheugen van de wereld, maar Korteweg dicht over de blote buik van een hostess. Hoogtepunten zijn ook de bedachtzame cyclus ‘Een men’ van Joke van Leeuwen en de aangrijpende gedichten die Erwin Mortier over zijn moeder en haar alzheimer schreef. Verwoestend mooi.” (De Standaard, 10 april 2009)
  • “Het Liegend Konijn streeft naar verbreding, verdieping en vernieuwing. Wie dit blad bijhoudt krijgt een redelijk beeld van wat er in het Nederlands taalgebied zoal te koop is. Ook in dit nummer zijn gedichten te vinden die er uitspringen, omdat ze origineler zijn dan de andere gedichten en bereid om een eigen leven te gaan leiden in de hoofden van lezers.” (Poëzierapport, Ronald Ohlsen, 6 juli 2009)

2009-2

  • Het Liegend Konijn is een van de favoriete boeken van Lieve Mannaert in de geschenkeneditie van Standaard der Letteren. (De Standaard, 27 november 2009)
  • “Bijzonder is de bijdrage van Mustafa Stitou (1974), al was het alleen maar omdat deze na zijn derde bundel, het met de VSB Poëzieprijs bekroonde Varkensroze ansichten (2003), jarenlang te kampen had met een massief writer’s block. Met het gedicht ‘Welkom’, dat ik al wel ken van recente voordrachten van Stitou, maakt hij wat mij betreft zijn comeback.” (Poëzierapport, Willem Thies, 2 november 2009)