Pers 2023

2023-2

• “Het Liegend Konijn heeft er patent op dat wanneer je erin duikt, onderdompelend de poëzie ondergaat, er met moeite uitkomt. Dat de verwondering, het genieten en de bewondering de kop opsteken.” (Literair Nederland, Ingrid van der Graaf, 19 maart 2024) Lees verder

• “De tweede aflevering van Het Liegend Konijn 2023 bespreken, is als het beschrijven van een kleurrijk kistje vol proefflacons van zeldzaam heerlijk geurende parfums. Niet te doen dus. (…) Het is onvoorstelbaar hoeveel parels Jozef Deleu uit het nest heeft geroofd. Hoe heeft hij dat klaargespeeld? De gedichten zijn nog niet eerder verschenen, maar zijn van zo’n schoonheid, dat je zou denken dat je er slechts een handjevol in je leven kunt vinden. Zo te kunnen samenstellen, is een ware kunst.” Lees verder… (Tzum, Dietske Geerlings, 4 december 2023) 

• “Als je op zoek bent naar een overzicht van de stand van zaken in de Nederlandstalige poëzie, doe je er goed aan een editie van Het Liegend Konijn aan te schaffen. De samensteller Jozef Deleu geeft je in dit blad een prachtige staalkaart van bekende en (nog) onbekende dichters.” (…) “Het Liegend Konijn is weer een prachtige staalkaart voor degene die geïnteresseerd is in de stand van de hedendaagse poëzie. Wat brengen gearriveerde dichters en wat zit er in de koker van nieuwkomers die nog gaan publiceren. Ik hoop dat dit soort uitgaven nog lang zullen verschijnen.” Lees verder… (Meander, Maurice Broere, 6 december 2023)

• “Deze aflevering van Het Liegend Konijn bevat trouwens opvallend veel dichters die nog niet in boekvorm debuteerden, maar liefst twaalf. Je ontdekt prachtige, licht surrealistische gedichten van Elke Couchez, filosofische verzen van de pas als romancier gedebuteerde Giuseppe Minervini, of een lang verhalend gedicht van Anne Sanderling, waarin met de typografie gespeeld wordt. Niet gelogen als je dit allemaal leest dan is de enige mogelijke conclusie dat de Nederlandstalige poëzie rijkgeschakeerd en kwalitatief hoogstaand is.” (De Standaard der Letteren, 10 november 2023)

• “De geur en kleur van het nieuwe. Laatst kocht ik een nieuwe douchekop, de glans van het chroom, de eerste stralen, even, heel even de illusie dat alles bij nul kan beginnen. Dat verklaart ook de aantrekkelijkheid van Het Liegend Konijn, het door Jozef Deleu geleide tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Hij spreekt zelf van ‘gedichten uit het nest geroofd’, nieuwer dan nieuw dus, breekbaar als een ei, nog nooit het licht gezien. Elke keer weer nieuwe gedichten en zelfs nieuwe dichters.” Lees verder… (Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Mario Molegraaf, 31 oktober 2023)

• “De wereld van nu wordt beheerst door reclame, een soort terrorisme van de taal. Taal ontdaan van authenticiteit en betekenis. De woorden in de reclame hebben slechts een doel: consumptie bevorderen. Wat er met de taal in de reclame gebeurt, doet pijn aan de ogen en de oren. Reclame is woordschurft en toxisch. Reclame wijst alles af waar de poëzie voor staat.” – Jozef Deleu. Lees verder… (Uit het interview van Hans Puper met Jozef Deleu over Het Liegend Konijn, in literair E-magazine Meander, 17 augustus 2023)

2023-1

• “Het Liegend Konijn blijft een laboratorium voor levende en levendige dichters.” Lees verder… (Mappalibri, Dirk De Geest, oktober 2023)

• “Het Liegend Konijn is erin geslaagd een aantrekkelijke presentatie te geven van wat er zoal te beleven valt in de hedendaagse poëzie. Het geeft een prachtig overzicht en vormt een aanleiding om bepaalde dichters in de gaten te houden en hun werk misschien wel aan te schaffen. Als recensent voel je je als een kind in een speelgoedwinkel.” Lees verder… (Meander, Maurice Broere, 2 juni 2023)

• “Opvallend is ook dat er altijd wel een paar piepjonge dichters tussen zitten, over wie alleen te melden valt dat ze nog niets hebben gepubliceerd. Ik zou niet weten hoe ik ooit van deze dichters zou hebben gehoord als ik Het Liegend Konijn niet las.” Lees verder… (Neerlandistiek, Marc van Oostendorp, 1 mei 2023)

• “De poëzie van morgen lees je in Het Liegend Konijn gewoon vandaag.” Lees verder… (Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Mario Molegraaf, 28 april 2023)