Pers 2011

2011-1

 • “Er is veel te genieten. (…) Voor wie wil weten wat er in de Nederlandstalige poëzie gebeurt, is Het Liegend Konijn onmisbaar.” (Vrij Nederland, 21 mei 2011, p.61)
 • “Vaak verrassende poëzie. (…) Variatie en meerstemmigheid troef.” (De Standaard, 8 april 2011)
 • “Poëzie in pure, onverdunde vorm. (…) Een tijdschrift om te koesteren.” (De papieren man, 15 april 2011)
 • “De debutanten moeten niet onderdoen voor het gevestigde talent.” (De Morgen, 8 juni 2011)
 • “Het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn is alweer aan zijn negende jaargang toe en blijft consequent alle ruimte bieden aan meerstemmigheid en diversiteit. Nummer 1, jaargang 9 van HLK 2011, bevat 175 nieuwe gedichten van 30 dichters. Omvang 270 blz. Helaas kan ik niet het hele voorwoord van Jozef Deleu hier plaatsen, maar de volgende zin trof me zeer: De grenzeloosheid van poëzie vormt haar kracht en haar mysterie, ook al denken we soms daaraan te kunnen ontsnappen. André Van Halewyck, uitgever van Het Liegend Konijn, geeft met plezier een jaarabonnement cadeau. Heel simpel, naam en adres opgeven via REACTIE hier onderaan. De eerste heeft prijs. En nu ik de kans krijg, een eresaluut aan Jozef Deleu. Hij heeft me al die jaren dat ik poëziepromotor ben daadwerkelijk gesteund. Maar niet alleen mij. Heel wat dichters hebben een flink deel van hun bekendheid aan hem te danken. Hun doorbraak zou heel wat moeizamer zijn verlopen. Want naast het circus met zijn tamtam en clownerie – typisch mijn departement – heeft elke dichter de hand boven het hoofd nodig van een man met gezag, een kenner par excellence. En iedereen zag die hand, daar zorgde hij voor. Onder meer in de vorm van Het Liegend Konijn.” (Knack, Guido Lauwaert, 21 maart 2011)
 • Debuutprijs voor Lieke Marsman. (De Standaard, 17 juni 2011)

2011-2

 • “Eén noemer voor Het Liegend Konijn: kwaliteit.” (Tertio, 2 november 2011)
 • “Het Liegend Konijn is een Vlaamse reus.” (’t Pallieterke, 2 november 2011)
 • “En het feest gaat verder…” (De Morgen, 19 oktober 2011)
 • “Het liegend konijn is een tweejaarlijks tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige Poëzie, en is uniek in zijn soort. Samensteller en redacteur Jozef Deleu gaat er prat op vers (gelegde) geschreven gedichten van veelal gearriveerde dichters en een enkele debutant ‘uit het nest te roven’ om ter publicatie op te nemen in Het liegend konijn.Deleu, die als stropende vos de nesten van – uit bloed, zweet en tranen ontstane gedichten – zwoegende poëten leegrooft. Dat heeft wel wat. En het levert steeds weer een verrassende oogst en vooral een grote diversiteit aan dichtkunst op. Waarbij het opmerkelijke is dat van de 175 geplaatste gedichten er niet één bij is die de zeggingskracht van een goed gedicht gepasseerd is. Ze zijn allen zeer lezenswaardig.
  Het liegend konijn biedt plaats aan zo’n dertig dichters per uitgave, die elk drie tot zes gedichten geschreven hebben. Daardoor heeft de bundel algauw een omvang van 250 pagina’s. Aldus een stevig boekwerk waarvan op de voorkant de namen van de dichters staan en steevast op de achterflap een tekst van Paul van Ostaijen: Diergaarde voor kinderen van nu (1926). Over het konijn dat op zoek gaat naar de lach maar die niet gevonden heeft. Want vlak voordat het de lach vond hield de kennis van het konijn op. En bleef het voor altijd in verwondering achter.
  Wellicht zoals de lezer zelf in verwondering achterblijft na het lezen van willekeurig welk gedicht uit Het liegend konijn, dat toch echt geen (literair) tijdschrift genoemd kan worden gezien de hierboven geschetste omvang.
  In nummer 1 van Het liegend konijn (2011) zijn 175 gedichten opgenomen van dertig dichters die in alfabetische volgorde geplaatst zijn. Waaronder Wesley Albstmeyr (nog geen bundel gepubliceerd), Maria Barnas, Tsead Bruinja, Bernard Dewulf, Gerrit Komrij, Delphine Lecompte, Gwy Mandelinck, Charlotte Mutsaers, Tonnus Oosterhof ( die onlangs de P.C. Hooftprijs 2012 won), Bart van Straeten (geen bundel gepubliceerd) en Miriam van Hee.
  Opmerkelijk uit het aprilnummer van 2011 zijn de gedichten van Luuk Gruwez die de titel Een minnaar voor elk lichaamsdeel, ontleende aan de hand van een citaat van Adriaan Morrien: ‘Ik maakte van elk lichaamsdeel een beminde.’ Erotische gedichten geschreven bij het schilderij Venus van Lucas Cranach. In opdracht van het Egigius Kwartet dat eind 2009 een concert verzorgde rond het vrouwelijk schoon. Hieronder een enkel fragment daarvan.Bij de haren

  ‘Het hoofd is mijn schunnigste lichaamsdeel. Het is de hemel
  en de hel in ieders lijf, het gekreun en het gereutel.
  Hoevelen kregen niet ooit logies onder mijn krullen?
  Kostschoolmeisjes, kelnerinnen, gore knullen.
  Nee, ander haar dan schaamhaar ken ik niet:
  het moet de bacchanalen in mijn hersenen verhullen.’

  Venus’ epiloog
  ‘Wanneer ik afscheid van u neem, beobacht dan vooral mijn
  achterste.
  Heb ik soms niet de mooiste billen sinds het quattrocento?
  Ik vraag mij af: hoe naakt bent u onder uw nette kleren?
  U bent mij lief. Erbarm dich, al was het maar een keer.

  (…)

  Mijn mond, akkoord, werd groter met de eeuwen.
  Maar wil een uwer hem nog zoenen: Bitte. Gerne.
  Dan kies ik voor een oogopslag vol hunker naar de sterren.
  Ik heb, al ben ik grofgebekt, nooit afscheid kunnen nemen.’

  Mijn favoriet is Delphine Lecompte die titels schrijft als waren het gedichten: Ik ben blij dat mijn moeder mijn geboorte heeft overleefd / Alles hort en niets is zoals het hoort / Een weifelende duik en de vertrouwde viezigheid / Boter voor de ter dood veroordeelde en Dit is een kuststad met een zee die een krijttekening eist.
  Haar gedichten zelf zijn prozaïsche miniatuurtje die een avontuur op zich zijn in de wereld van Lecompte.
  Dan nog Willem Zadelhoff, een dichter die lijdt aan verloren eenzaamheid in zijn gedichten. Het laatste gedicht uit Tussen taal en teken een cyclus van tien gedichten:

  ‘nu is de cirkel rond traag tekent het potlood
  haar schouder langzaam ontstaat een herinnering
  op papier een beeld van lang geleden waarvoor
  geen woorden beschikbaar waren dat soort drogrederen

  ook is nu wat was niet langer meer excuus
  ik lees haar ik volg de lijnen van haar mond
  met mijn vingers teken ik figuren in de lucht
  ik kleed haar omgeving in zacht oranje licht

  ik trakteer mezelf op verleden ik beuk de waarheid
  op papier straks ga ik bloemen strooien op haar graf
  luisteren naar dat oorverdovend zwijgen
  dat stem gaf aan dat toch nog onverwacht verleden.’

  Dat ’toch nog onverwacht verleden’ maakt de cyclus rond. En koopt Het liegend konijn om de hele cyclus en die overige 29 dichters te lezen. Het is geen moeite, het is het waard.
  Het oktober nummer van Het liegend konijn biedt ruimte aan niet eerder gepubliceerde gedichten van onder andere Mark Boog, Anne Broeksma, Emma Crebolder, Paul Demets, Stefan Hertmans, Rouke van de Hoek, Emy Koopman, Lieke Marsman, Cees Nooteboom, Hagar Peeters, Marjoleine de Vos en Menno Wigman. Waarvan ik u het laatste gedicht uit de bundel niet wil onthouden. De weg van alle boeken van Menno Wigman.

  De weg van alle boeken
  ‘Ik had vandaag een nieuwe pen gekocht
  en zeven keer schreef ik mijn naam.
  Toen moest ik huilen. God, wat huilde ik.
  Ik dacht: iets scheefs verkankert mijn gedicht.
  Ik zag mijn schrijfhand en ik wist.

  Wat ik gedaan heb, ja – en wat ik doe.
  Mijn schrijfhand is aan roken toe.
  De angst. De witte wimpers van de angst
  dat ik mijn hele leven heb verschreven.

  Ik wil de hemel en ik wil de straat,
  ik wil in zestigduizend hoofden ruisen
  en iedereen een tand uitslaan.

  voor ik de weg van alle boeken ga
  en roemloos bij De Slegte sta.’

  Schrijnender kan het niet en daarom des te mooier. Dat is wat dichters kunnen, de gevoelige meetlat van zelfmedelijden langs het leven leggen, dit met streepjes inkaderen en dan daarover heen gaan, over die kaders.
  Het is een rijkdom deze literaire poeziebundels een plaats in de boekenkast te geven. Wachters in de rij om ter hand te nemen wanneer de poëtische nood hoog is.” (Literair Nederland, 12 januari 2012, door Ingrid van der Graaf)

Knipsels en media