Debuutprijs 2013

“Een blik rolt zonder plan over de kade 
en de dichter vraagt zich af wat ze precies verloren is.”

Bernke Klein Zandvoort

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, hebben voor de vierde maal de tweejaarlijkse Debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ toegekend. De prijs gaat dit jaar naar Bernke Klein Zandvoort voor haar bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert, uitgegeven door Uitgeverij Querido (Amsterdam). De laureaat krijgt een geldprijs van 2500 €, de publicatie van één gedicht dat vertaald wordt in alle officiële EU-talen en de integrale vertalingen van haar werk naar het Frans, Duits en Engels. De jury was erg onder de indruk van Bernke Klein Zandvoort (°1987): ‘Haar wereld is een machine. In waaierende verzen waarin ons een bezig universum wordt getoond, werkt de dichter haar bedenkingen uit.’ De uitreiking van de Debuutprijs vond plaats op woensdag 13 november 2013 in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren te Brussel.

De debuutprijs draagt de naam van het enige tijdschrift in ons taalgebied dat uitsluitend ‘uit het nest geroofde’, nieuwe Nederlandstalige poëzie publiceert. deBuren is een evidente partner in dit project omdat het de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevestigen en versterken. Met deze prijs wil deBuren bijdragen tot de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa. De jury van de 4e Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2013 bestaat uit de dichters Jozef Deleu (voorzitter, hoofdredacteur Het Liegend Konijn) (B), Ester Naomi Perquin (NL), Lies van Gasse (B), Mark Boog (NL) en Roland Jooris (B). Zij geselecteerden haar bundel uit 51 inzendingen.

Bernke Klein Zandvoort (°1987) debuteerde in 2011 met zes gedichten in het tijdschrift de Revisor, waarna begin 2013 de bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert bij uitgeverij Querido verscheen. De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs. Na haar opleiding Beeld & Taal aan de Rietveld Academie verhuisde ze naar Londen, om te onderzoeken hoe een stad zich verhoudt tot haar makers. Voor het weblog van de Revisor schreef ze daarover het feuilleton English Hours.

De laureaat krijgt een geldprijs van 2500 €, de publicatie van een reeks nieuwe gedichten in Het Liegend Konijn, een feestelijke prijsuitreiking waarbij het werk van de laureaat centraal staat en ook een vertaling van de bundel naar het Frans, het Duits en het Engels. Eén gedicht uit de bundel wordt bovendien vertaald naar alle officiële talen van de Europese Unie en door deBuren in een bundel gepubliceerd. Het gedicht augustus was overrijp… is in 2013 geselecteerd voor deze nieuwe bundel. Deze vertalingen bieden de debutant de kans om met zijn of haar werk internationale paden te verkennen en betekenen voor de Nederlandstalige poëzie een extra promotie in het buitenland.

Uit het juryrapport: “In de bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert observeert Bernke Klein Zandvoort hetgeen haar dreigend overdondert: de wereld. Haar wereld is een machine. Wanneer rond haar alles getakeld wordt, staat zij hulpeloos middenin. Een man huilt voor een metroschacht, hij inhaleert geluiden. Een blik rolt zonder plan over de kade en de dichter vraagt zich af wat ze precies verloren is. Augustus is overrijp, er zweven klepperende meeuwen, hijskranen steken uit halve piramides. In waaierende verzen waarin ons een bezig universum wordt getoond, werkt de dichter haar bedenkingen uit.”