Debuutprijs 2009

“Als verder gaan onmogelijk lijkt, kies dan één enkel verder gaan…”

Ruth Lasters

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, hebben zopas voor de tweede maal de tweejaarlijkse Debuutprijs Het Liegend Konijn toegekend. De prijs gaat dit jaar naar Ruth Lasters voor haar bundel Vouwplannen. De laureaat krijgt een geldprijs van 2.500 €, de publicatie van één gedicht dat vertaald wordt in de 23 officiële EU-talen en de integrale vertalingen van haar werk naar het Frans, Duits en Engels. De bundel is volgens de jury een volkomen origineel debuut met een mix van humor en ernst die borrelt van enthousiasme om de werkelijkheid.

De officiële uitreiking van de Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2009 vond plaats op vrijdag 9 oktober 2009 in de Pulchri Studio in Den Haag.

De debuutprijs draagt de naam van het enige tijdschrift in ons taalgebied dat uitsluitend ‘uit het nest geroofde’, nieuwe Nederlandstalige poëzie publiceert. Het Vlaams-Nederlands Huis is een evidente partner in dit project omdat het de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevestigen en versterken. Met deze prijs wil deBuren bijdragen tot de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa.

De laureaat krijgt een geldprijs van 2.500 €, de publicatie van een reeks nieuwe gedichten in Het Liegend Konijn, een literaire avond waarin het werk van de laureaat centraal staat en ook een vertaling van de bundel naar het Frans, het Duits en het Engels. Eén gedicht uit de bundel wordt bovendien vertaald naar alle 23 officiële talen van de Europese Unie en door deBuren in een bundel gepubliceerd. De vertalingen kaderen in de missie en de opdracht van deBuren om de cultuur van de Lage Landen uit te dragen in Europa. Ze bieden de debutant de kans om met zijn of haar werk internationale paden te verkennen en betekenen voor de Nederlandstalige poëzie een extra promotie in het buitenland.

De jury van de tweede Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2009 bestond uit de dichters Jozef Deleu (voorzitter, hoofdredacteur Het Liegend Konijn) (B), Thomas Möhlmann (NL), Hagar Peeters (NL), Miriam Van hee (B) en Marjoleine de Vos (NL).

De tweede Debuutprijs wordt dit jaar toegekend aan Ruth Lasters (°Antwerpen, 1979) voor de bundel Vouwplannen uitgegeven door uitgeverij Meulenhoff-Manteau (2007). Haar bundel werd geselecteerd uit 43 inzendingen. Ruth Lasters publiceerde poëzie in o.a. Het Liegend Konijn, Lava, Deus ex Machina en de bloemlezing Op het oog, 21 dichters voor de 21ste eeuw. Ze won met haar novelle Poolijs de De Brakke Hondprijs 2005. Een jaar later werkte ze Poolijs uit tot roman. Ze ontving er in 2007 de Vlaamse Debuutprijs voor.

Uit het juryrapport: “…Vouwplannen van Ruth Lasters is een volkomen origineel debuut, waarin humor en ernst tot een mix worden gebrouwen die borrelt van enthousiasme om de werkelijkheid. Niet alleen die ene werkelijkheid die zich nu eenmaal aandient, maar juist ook de vele andere mogelijke werkelijkheden. Veel blijft onaf, ook grammaticaal gezien, zodra het materiaal in voldoende mate aangeleverd is voor de lezer om zelfstandig voort de bouwen. Vouwplannen is een bouwpakket voor de verbeelding. Voor Ruth Lasters lijken elkaar rakende gedachten ‘zoveel exclusiever’ dan fysieke aanrakingen. Haar gedachte-experimenten zijn dan ook verre van afstandelijk; ze kennen juist een intieme grondslag die je als lezer gedicht na gedicht nauwer betrekt: een verlangen naar contact met de ander, met de geliefde. Vouwplannen levert pogingen om de werkelijkheid zo ver te buigen dat alles klopt en past: de liefde, het leven. Er is een staat van perfectie die nooit bereikt kan worden, die onmogelijk is, maar ‘onmogelijk/ en mogelijk grenzen soms zo dicht aan mekaar, dat het slechts// kwestie schijnt van even opnieuw/ onderhandelen…”