Pers 2008

2008-1

  • “Regels die nog kraken van versheid, waar de woorden van kenners en liefhebbers niet overheen zijn gegaan, die zojuist in het gelid zijn gezet en waarvan de toekomst ongewis is – bepoteld, gebloemleesd en geïnterpreteerd, of ongelezen vergelend in een vergeten boekenkast -, die ongereptheid maakt het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn van redacteur Jozef Deleu zo aantrekkelijk.” (De Volkskrant, Arjan Peters, 4 april 2008)
  • “Wie een beetje op de hoogte wil blijven van hedendaagse poëzie kan volstaan met een abonnement op Het liegend konijn. De kans dat er iets aan het waakzame en geoefende oog van Jozef Deleu ontsnapt, is zo goed als onbestaande.” (De Standaard, Eva Berghmans, 16 mei 2008)
  • “Het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn liet de voorbije jaren van zich spreken. Het presenteerde een grote diversiteit aan dichters en poëtica’s, zeker in de extra dikke themanummers Hiernamaals (2005) en Veranderlijk (2007). Maar ook in elke reguliere aflevering kun je wel een ontdekking doen, zoals nu opnieuw.” (De Morgen, Bart Van der Straeten, 30 april 2008)
  • “In dit nieuwe nummer is inderdaad werk van 22 dichters opgenomen die in de botsing van poëtica’s hoge toppen biedt met – onvermijdelijk? – af en toe een dal. De verscheidenheid gaat van debuterende snaken als Yi Foung Au en Sylvie Marie – over wie Arjan Peters in de Volkskrant bijzonder lovend was – tot bijna eeuwenoude knarren als Leo Vroman.” (De papieren man, Hans Cottyn, 19 april 2008)

2008-2

  • “Onversaagd zet Jozef Deleu met het tijdschrift Het liegend konijn zijn missie verder: de Nederlandstalige poëzie alle kansen geven door twee keer per jaar een selectie nieuwe gedichten bij elkaar te brengen, van gevestigde namen maar even goed van erg pril talent, waar hij onvermoeibaar achteraan blijft jagen. (…) In ‘Home movies’ verwoordt Bernard Dewulf delicaat als altijd de weemoed die zelfs in een huis met kinderen kan heersen. Ontroerende regels zijn er ook van Luuk Gruwez, poëzierecensent voor deze krant. Twee gedichten over de dood lopen over van liefde en tederheid voor de overledene, ten prooi aan de spierziekte ALS. (…) Ook het erg mooie ‘Adem halen’ doet uitkijken naar Peeters’ debuutbundel, die eind deze maand verschijnt.” (De Standaard, 14 november 2008)
  • “Met de publicatie van een eerste bundel van Sylvie Marie (°1984) dit voorjaar mag Deleu een nieuwe pluim op zijn hoed steken, een teken van zijn neus voor nieuw talent. Deleu: “Sylvie debuteerde in het vorige nummer. De Volkskrant pikte haar gedichten op en ook de uitgevers waren geprikkeld. Ook Yi Fong Au, 19 jaar oud, publiceerde bij mij zijn eerste werk. De jonge generatie heeft het vaak over een gevoel van thuisloosheid. De jeugd permitteert zich veel vormtechnische vrijheden, met het handorgel van de taal trekken ze ongegeneerd alle registers open. Ze verwarren, verleiden, troosten en schofferen. Hun poëzie is zelden braaf. In de laatste twee bundels valt het trouwens op: vooral het vrouwelijke jonge talent ligt dik gezaaid.” (De Morgen, Jeroen Versteele, 5 november 2008)
  • “Het Liegend Konijn, het poëtische troetelkind en eenmanstijdschrift van Jozef Deleu, blijft stug zijn franjeloze aanpak trouw: een portie nieuwe gedichten, zonder veel poeha gebracht, ‘uit het nest geroofd’, met telkens een pak debutanten die in de vuurlinie worden gestuurd. (…) Opvallend is ook de aanwezigheid van journalist Filip Rogiers als dichter.” (De papieren man, 3 november 2008)
  • “Het Liegend Konijn heeft een bijzonder fraaie vormgeving, sober maar elegant, die volledig in dienst staat van de poëzie: zwaar, stevig, helderwit papier, een harde kaft, een kalme bladspiegel met brede marges en een mooi lettertype. Geen pentekeningen, plaatjes of andere opsmuk. Een vormgeving waardoor de poëzie het best tot haar recht komt. (…) Het aantal dichters (meest gevestigde namen, maar ook minder bekende en zelfs een enkele debutant) is ook nog eens behoorlijk groot, waardoor Het Liegend Konijn min of meer een bloemlezing vormt van nog niet eerder gepubliceerd dichtwerk: het biedt een dwarsdoorsnede van de hedendaagse, Nederlandstalige poëzie. (Poëzierapport, Willem Thies, 24 oktober 2008)