Debuutprijs 2015

“als je meer woorden kent
heb je er minder nodig”

Hannah van Wieringen

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de redactie van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, hebben de ‘5de Debuutprijs Het Liegend Konijn’ toegekend aan Hannah van Wieringen(°1982), ook toneelauteur en prozaïst, voor haar bundel ‘hier kijken we naar’, uitgegeven door De Harmonie in Amsterdam. De laureaat krijgt een geldprijs van € 2.500, de publicatie van één gedicht dat vertaald wordt in alle officiële EU-talen en de integrale vertalingen van de bundel in het Frans, Duits en Engels.

De Debuutprijs Het Liegend Konijn draagt de naam van het enige tijdschrift in ons taalgebied dat uitsluitend ‘uit het nest geroofde’, nieuwe Nederlandstalige poëzie publiceert. deBuren is een evidente partner in dit project omdat het de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevestigen en versterken. Met deze prijs wil deBuren bijdragen tot de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa.
De laureaat krijgt een geldprijs, de publicatie van een reeks nieuwe gedichten in Het Liegend Konijn, een feestelijke prijsuitreiking waarbij het werk van de laureaat centraal staat en ook een vertaling van de bekroonde bundel in het Frans, het Duits en het Engels. Eén gedicht uit de bundel wordt bovendien vertaald in alle officiële talen van de Europese Unie en door deBuren in een bundel gepubliceerd. De jury koos voor het gedicht in geval van liefde. Deze vertalingen bieden de debutant de kans om met haar werk internationale paden te verkennen en betekenen voor de Nederlandstalige poëzie een extra promotie in het buitenland.

De jury van de 5de Debuutprijs Het Liegend Konijn bestond uit Jozef Deleu (voorzitter, hoofdredacteur Het Liegend Konijn) (B), Anne Vegter (NL), Maud Vanhauwaert (B), Henk van der Waal (NL) en Michaël Vandebril(B). Zij selecteerden uit 32 inzendingen.

Hannah van Wieringen (Haarlem 1982) schrijft, vertaalt en bewerkt toneel. Met name voor Toneelgroep Oostpool. Ze debuteerde in 2012 als prozaïst met ‘De kermis van Gravezuid’, een roman in verhalen over een kleine dorpsgemeenschap in de kop van Noord-Holland. Het boek won de Academica literatuurprijs 2014. Haar poëziedebuut met de programmatische titel ‘hier kijken we naar’ volgde in 2014. In het werk is haar achtergrond als toneelauteur steeds voelbaar, ze werkt met springlevende taal met een zintuiglijke kracht.

De officiële uitreiking van de Debuutprijs Het Liegend Konijn – 2015 vond plaats op 19 november 2015 op de Nederlandse Ambassade te Brussel.